R House – жилищна сграда

Една еднофамилна жилищна сграда /къща/ в гр.Перник, която съчетава в себе си функционалност и отношение към природата.

R House е еднофамилна жилищна сграда /или иначе казано къща/,която се намира в гр.Перник. Характерното за парцела беше относително стръмния терен.

Ситуация

Входът на къщата се запази странично на улицата по искане на възложителя, с което се придава интимност.

Къщата е на един етаж , на който се обособяват дневна с кухня и трапезария, които са решени еднопространствено, три спални и обслужващи помещения. Площта на къщата е 140 квадратни метра.Изградена е със стоманобетонен скелет.

Пред къщата са проектирани две паркоместа, с което се позволява по-добра комуникативност.

План

Концепцията на самата къща бе, да се изгради удобно и функционално жилище, изпълнено със светлина. Централното разположение на камината придава уют и усещане за дом, създавайки един акцент в интериора.

Разрез

С големи витрини е осигурен директен контакт към вътрешната част на двора, като така се запазва степента на интимност с помещенията. Родителската спалня е с поглед към вътрешната част на двора и е със собствен санитарен възел, като по този начин се получава допълнителен комфорт при обитаване.

Фасади

Ако мога да издам една малка тайна, то е, че възложителя обича да свири на пиано. Ето защо докато проектирах сгарада, си представях как тя свири класическа музика, а светлината попадаше нежно върху клавишите и пръстите й. Ето защо светлината беше водещ фактор в проекта. Използвах мотива на „чукчетата“ от пианото и го имплементирах във фасадното решение, посредством дървени ламели.

Обемно-пространственото решение на сградата е семплf и изчистено с малки детайли.

За фасадата са използвани естествени материали като дърво и камък, с което сградата има отношение към природата. Покрива е двускатен и покрит с керемиди.

Поглед от улицата
Поглед от улицата

Ето тук може да видите за етапите на проектирането.

Ето тук може да видите как се издава разрешение за строеж

Ако искате и Вие да изградите дом, не се колебайте да ни потърсите на посочените контакти!