Къща от контейнери

Как едни транспортни контейнери може да се превърнат в преместваема къща? Отговора може да намерите в нашия проект!

Локация: с.Драгичево, общ Перник
Площ: ок. 60 кв.м

Идеята на инвеститора бе да създадем къща, която да се в побере в малкия парцел, да не струва скъпо, да е функционална, със съвременна визия и същевремено да е устойчива.

Ето защо прибягнахме до един все още слабо запознат метод на строителство у нас – къща от контейнери!

Визуализация
Ситуация

Това е сравнително нов метод за строителство в България, но широко разпространен по света. Превръщането на транспортни контейнери в сгради официално води началото си още от 23 ноември 1987г с патента на Филип Кларк “ Метод за превръщане на един или повече стоманени контейнери в обитаема сграда“

Визуализация
План

Контейнерите са изградени от стоманена конструкция и под от дървени елементи /талпи/. Външните размери на контейнера са 12,20м дължина, 2,44м ширина и 2,90м височина. Контейнерите тежът  3 940 кг и могат да бъдат натоварени с 28 560 кг товар.

В площта от 60 квадратни метра удобно са разположени дневна с кухня и трапезария, санитарен възел и спалня с гардероб към нея.

Визуализация
Разрез

Къщата е изградена от два контейнера, като бъдещ план се предвижда изграждането на още един етаж. Ето защо покривната конструкция е дървена – по този начин след време тя ще се разглоби и ще се премести на горно ниво.

Визуализация
Аксонометрия

Интериора, така и екстериора, са облицовани с дървени плоскости, а големите прозорци внасят светлина в помещенията и осигуряват визуален достъп с двора. Къщата ще се отоплява с електричество през зимните месеци. Вентилацията на помещенията ще става по естествен път /през вратите и прозорците/. За добрия комфорт и уют в сградата се предвижда нужната топлоизолация за това. По този начин обитателите ще спестят в бъдеще от разход за електричество и отопление.

Визуализация
Визуализация
Визуализация
Интериор
Визуализация
Интериор
Визуализация

Ето тук може да видите нашата статия за сгради от контейнери.

Ако ви е харесала тази къща от контейнери, свържете се с нас и заедно ще изготвим вашия проект за нов дом!