Проект за къща – 9 неща, които трябва да знаете + идеи

Проект за къща. Какво трябва да знаете, преди да започнете да проектирате?

Една от най-трудните задачи за един архитект е да направи добър идивидуален проект за къща. Но за да стане един проект наистина добър, е нужно проектанта да разбере какво иска клиента.

Ето защо ние от A Priori Studio сме подбрали най-важните 9 въпроса, които задаваме на клиентите си при първата среща с тях. Така ние разбираме какви са инвестиционните намерения на клиента и как да постигнем най-добри резултати в процеса на проектиране.

1. Бюджет

Това е може би първото и най-важното нещо. Няма как да построите къща, без да разполагате с необходимите средства.

Добрият проект за къща ще ви спести доста бъдещи главоболия, свързани с финансирането й. 

Съвет : Имайте предвид , че строителството на една нормална къща излиза около 1100 лв/кв.м. Тази сума варира в много голям диапазон /от 600 лв/кв.м до цената на космическа совалка/. Оставете си още едни 15% за допълнителни разходи /такси в общината, проектиране, довършителни работи по двора и др/. 

човек с тънкописец

2. Квадратура

След като се спрете на вашия бюджет, е време да определите и квадратурата на жилището. Това зависи от броя на обитателите му дали ще имате нови членове в семейството

За определянето на броя на стаите, тяхната квадратура и тяхната функция е най-добре да се консултирате с Вашия архитект.

Имайте предвид, че прекалено голямата къща не означава непременно функционална сграда , в която ще се чувствате комфортно. 

3. Колко време прекарвате в различните зони на вашия дом (на закрито и на открито)?  

От времето на прекарване ще се определи естественото осветление на помещенията, тяхната площ и разпределение.

4.Какъв е Вашият начин на живот? Често ли сте си у дома? Работите ли вкъщи? Какви са Вашите хобита?

Проектирането на къща е като дизайна на дреха – то е строго индивидуално за всеки човек. Както хората всеки имат различни идентичности, така и всяка къща трябва да има свой характер, изграден от стила на живеене на своите обитатели.

чертеж

5. Има ли някой в ​​семейството, който има проблем с мобилността? (мислете и дългосрочно)

От това зависи етажността на къщата и подходите към нея. Често къщите в голяма денивилация на имота не са похдоящи за хора със затруднения с подвижността.

6. Имате ли идеи от списания, които ни показват  какъв е стилът, който харесвате?

Доброто архитектурно студио ще ви помогне с избора на стила на Вашата къща.

7.Какви са времевите ограничения на проекта?

Бъдете търпеливи. Проектирането е бавен процес и е необходимо да се запасите с доста време и нерви. Обикновено проектирането на една къща отнема 3 месеца. Но като включим и одобряването в общинската администрация, времето може да се увеличи в пъти.

9. С какво ще се отоплявате?

От избора на енергия за отопление през зимата ще се определи и квадратурата на обслужващите помещения /складове и килери/. 

скица с лаптоп

Идеи

Google

Кой не е чувал за чичко Гугъл? Там може да намерите от примерни разпределения до външен вид на сградата.

Pinterest

Най-добрият сайт за инспирация. Ние често го използваме за да вдъхновим нас и клиентите.

Archdaily

Най-добрият архитектурен сайт, където можете да намерите идеи за съвременни сгради, така и да прочетете интересни статии.

Wallpaper

Най-доброто архитектурно списание. Насочено е повече към интериор и дизайн

Екипът на A Priori Sudio разполага с колектив от архитекти и инженери с проектантска правоспособност , издадена от КАБ и КИИП и са с дългогодишен опит в сферата на инвестиционното проектиране. Ние ще създадем всички необходими архитектурни и инженерни проектни части за Вашата сграда, професионално и в срок. Също така ще Ви консултират и съдействат при набавата на всички останали необходими документи до получаване на разрешение за строеж.

Ако искате да прочетете какъв е процеса на проектиране, вижте тази статия