Защо да /не/ си направим къща от контейнери?

Защо транспортните контейнери станаха световен тренд? Какви са положителните и отрицателните страни на сградите от контейнери?
Магазин на Старбъкс от арх.Кенго Кума, направен от 29 контейнера

История

Транспортните контейнери са били създадени през 50те години на XX от Малкълм Маклийн и от тогава те са направили една революция в транспортната индустрия. Те са здрави кутии, с които можеш да пренесеш всичко. Но влагата и транспортната амортизация превръщат контейнерите в ненужни кутии.

Трябва да минат 3 десетилетия, докато се патентова първия контейнер , превърнат в къща. Ако потърсим първия официален документ, с който  транспортен контейнер се превръща в сграда, ще попаднем на човек на име Филип Кларк. В понеделник, 23 ноември 1987 г., Кларк подава патент наречен „Метод за превръщане на един или повече стоманени контейнери в обитаема сграда“.

В рамките на патента, Кларк посочва как контейнерите за транспортиране могат да бъдат разположени върху фундамент и да се създаде обитаема сграда. Той твърди, че транспортните контейнери са идеалния модулен строителен материал. Той също така коментира, че повторно използваните контейнери могат да се използват за икономически домове.

Отнели са две години, за да бъде издаден патентът. Във вторник, 8 август 1989 г., Кларк е представен с одобрения си патент US4854094A. Ако се интересуваш, оригиналният патент може да бъде видян тук

Откъде Филип Кларк получава идеята си? Дали той е първият човек, който някога е мислил, че транспортните контейнери могат да се използват за изграждане на жилища?

Всъщност не. Само две години преди подаването на патента на Кларк, транспортните контейнери са били на големия екран. През 1985 г. във филма Space Rage са използвани транспортни контейнери, за да се направят множество сгради на производствения комплект.

Можем да отидем по-назад от това, към 1970-те година, когато британският архитект Никълъс Лейси е написал своята университетска дисертация за концепцията за повторно използване на контейнерите и превръщането им в обитаеми жилища.

PUMA City, 2008. Image © Danny Bright

Защо контейнерите са станали тренд?

В САЩ вносът е много повече, отколкото износът. Когато стоките се транспортират в страната, в повечето случаи те не използват транспортния контейнер за износ на стоки обратно. Това означава, че има излишък от транспортни контейнери.

Тези здрави контейнери могат евтино да се превърнат в къщи, училища, офиси, спортни зали, магазини, жилищни комплекси и какво ли още не.

През последните няколко години използването на транспортни контейнери за жилищни и обществени сгради стана водещ фактор и в Европа. Сравнително лесното им модифициране може да се персонализира спрямо предпочитанията на  всеки един човек.

Drivelines Studios, Maboneng, Johannesburg, South Africa, 2017. Image © Nati Trassierra

Ползи

Има голям брой ползи в използването на транспортни контейнери. Както описах по-горе, те са конструктивно устойчиви и достъпни. Също така , те щадят природата, защото се рециклират. Само в САЩ има над 50 млн контейнери, които са извън експоатация. Тези контейнери могат лесно да намерят алтернатива на хората, търсещи дом. Ето още няколко позитива:

Бързо изграждане – тяхната модулност позволява бързото изграждане на сградата , като мокрите процеси са сведени до минимум

Екологично чисти – вместо да изграждаш конструкцията от бетон, после да запълвваш с тухлен зид или някакъв друг пълнеж, при контейнера конструкцията и стените са вече изградени. При традиционното строителство се пилее ресурс за изграждането на конструкцията и стените на къщата, Също така се губи енергия в претопяването на стоманата. С рециклирането на контейнерите тези процеси може да се спестят.

Здравина – контейнерите са изключително здрави. Един контейнер с размери 12.192м дължина, 2.438м ширина и 2.896 м височина  тежи около 3.900 тона , а издържа 26.580 тона. Тези контейнери са изработени от стомана, за да може да издържат на тежки условия.

Достъпност – с тези контейнери може да си направиш къщата доста евтино.

Предвидимата стойност – тези елементи са готови и може лесно да се предвиди колко ще струва една къща

Casa Caterpillar / Sebastián Irarrázaval

Негативи

Не са подходящи за труднодостъпни места – трябва да се съобразим дали може да доставим контейнерите


Доста са ограничаващи – имат фиксирана форма и размер и липсва архитектура при тях.

Липса на изолация – трябва допълнително да се слага топлоизолация

Запечатване на стената – стените не са дишащи и няма естествен въздухопоток в помещението

Висока влага в помещението – помещенията трябва да се проветряват и/или да се използват допълнителни ОВК инсталации

Събразяване с терена – при много стръмен терен, строителството с контейнери няма да е рентабилно, защото ще има много земни работи

Тъй като са направени от ламарина е те поглъщат топлината и студа, при което става трудно контролирането на температурата в помещението.

Понякога върху контейнера има химикали, които да предпазят пода от гризачи и стените от влагата и солта.

Има много позитиви и недостатъци в това да се правят сгради от контейнери. За някои хора тези недостатъци могат да доведат до отказване от идеята. За други това пък може да е страхотен дом или идеален за твоя бизнес.